Probiotyki a ciąża

autor: Agata Cygan | 24.07.2013

Probiotyki, czyli strażnik równowagi

Probiotyki to żywe mikroorganizmy albo inaczej dobre bakterie, które – podawane w odpowiednich proporcjach – wywierają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Stanowią korzystną przeciwwagę dla szkodliwych bakterii (patogenów), również zamieszkujących nasz organizm i – wędrujących sobie po nim dość swobodnie (jedną z dróg ich wycieczek jest odcinek od odbytu do pochwy).

Probiotyki zawierają w sobie zazwyczaj bakterie z rodzaju Lactobacillus, które wzmacniają odporność i tworzą swego rodzaju barierę dla niekorzystnych bakterii i grzybów. Jednym z ich najważniejszych zadań jest dbanie o naturalną równowagę organizmu, czyli homeostazę, a więc – mówiąc obrazowo – proporcje pomiędzy poszczególnymi rodzajami drobnoustrojów obecnych w organizmie.

Ciężarna kobiecość

W okresie ciąży, pod wpływem działania hormonów, pH pochwy z kwaśnego zmienia się na zasadowe. Winien jest temu wzrost stężenia estrogenów, progesteronu oraz hCG. Co więcej, w tym czasie śluzówka pochwy jest mocno rozpulchniona, a w komórkach jej nabłonka odkłada się większa niż dotychczas ilość glikogenu. Te i wiele innych zmian (np. obniżona znacznie odporność organizmu, utrudniona higiena intymna, skrócony kanał szyjki macicy) sprzyjać mogą infekcjom grzybiczym i bakteryjnym. Tymczasem, infekcje w  ciąży zwiększają niebezpieczeństwo przedwczesnego pęknięcia pęcherza płodowego, przedwczesnego odpłynięcia wód płodowych, a w efekcie – przedwczesnego porodu czy nawet poronienia.

Probiotyki – pro ciąża?

Mając świadomość konsekwencji ewentualnych infekcji, warto podjąć działanie prewencyjne i zastosować tzw. probiotyki ginekologiczne. Są to preparaty, które zawierają pałeczki kwasu mlekowego, czyli substancji, która odpowiada za utrzymanie właściwego pH w pochwie. Rola pałeczek kwasu mlekowego w tym właśnie miejscu jest szczególna dlatego, że zamieniają one wspomniany wcześniej glikogen w kwas mlekowy.

Co więcej, probiotyki nie tylko odbudowują mikroflorę układu rodnego (poza kwasem mlekowym produkują też m.in. nadtlenek wodoru), ale też przywracają prawidłową mikroflorę układu pokarmowego, a ta – wzmocniona – powoduje, że szczepom patogennym trudniej się w takich warunkach rozprzestrzeniać i przedostać do pochwy.

W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie kobiecego organizmu na podstawowe składniki pokarmowe, takie jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz mikroelementy.

Szczepy baterii ze wspomnianego wcześniej rodzaju Lactobacillus produkują witaminy K, C, B12, niacyny, biotyny, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy, które wspomagają prawidłowy przebieg ciąży. Co więcej, probiotyki nie tylko dietę wzbogacają, ale także korzystnie wpływają na późniejszy metabolizm składników odżywczych. Inne zalety przyjmowania probiotyków w czasie ciąży to – w przypadku kobiet – podwyższenie stężenia łożyskowych kwasów tłuszczowych, kluczowych dla rozwoju m.in. układu nerwowego płodu, obniżenie stężenie glukozy we krwi, pomoc w zwalczaniu dolegliwości ciążowych, takich jak nudności, wymioty czy zaparcia oraz – obniżanie ryzyka nadwagi, spowodowanej ciążą.

Kobietom ciężarnym zaleca się przyjmowanie probiotyków także dlatego, że działają korzystnie na rozwijające się dziecko – obniżają jego skłonność do alergii, mogą zapobiegać uczuleniu na krowie mleko, a także – zapobiegają ich późniejszej otyłości.


@ śledź nas na instagramie
powrót do góry